Tehnoloogiavisionäärid ütlevad, et metaversum on tulnud selleks, et jääda.  

Aga milleks metaversumit üldse vaja on? Mida see võimaldab? Ja kuidas toimib?  

Sõnaveeb defineerib metaversumit järgmiselt – digitaalne universum, 3D virtuaalmaailmade võrgustik, mis on keskendatud sotsiaalsele suhtlusele. Aga mida kirjutavad ja mõtlevad sellest eksperdid, saame teada järgnevatest raamatutest. Tutvustame raamatuid inspiratsiooniks lugejale, kes soovib rohkem teada saada metaversumist. Aga sisukat lugemist leiab ka spetsialist, kelle jaoks virtuaalmaailm, krüptovarad, veeb3 ja plokiahela toimimine on tuttavamad teemad. 

Step into the Metaverse autor loob idee nö avatud metaversumist ehk et see võiks olla keskkond, mis ei kuulu tehnoloogiaettevõtetele. Ning pakub ka, et fookus peaks olema väärtuse loomisel. Ta visioneerib, milline võiks olla internet aastal 2023. Ja muidugi on vaatluse all ka meraversumi tulevik. The metaverse handbook : innovating for the internet’s next tectonic shift (e-raamat) on samuti tulevikku vaatav. Samas ka praktiline ning tuuakse nõuandeid nt ettevõttele või huvilisele, kes sooviks leida end metaversumis.  

Metaversumiga käivad kaasas märksõnad tehnoloogia, krüptovarad, plokiahel ja veeb3 – need teemad jõuavad detailsemalt lugejani järgnevates teostes.Blockchain and Web3 : building the cryptocurrency, privacy, and security foundations of the metaverse tutvustab selle platvormi nö sisemust, seoseid ja üleshitust, plokiahela ja krüptoraha maailma toimimist ja mis väga tähtis, ka turvalisust. Ethereumi looja ja krüptoraha geeniuse Vitalik Buterini inspireerivad esseed on koondatud raamatusse Proof of stake : the making of Ethereum and the philosophy of blockchains Ettevõte või ettevõtja, kes otsib inspiratsiooni, miks ja kuidas leida enda tee metaversumisse, peaks uurima teost Navigating the metaverse : a guide to limitless possibilities in a WEB 3.0 world. Sealt leiab näiteid ja lugusid erinevatest sektoritest meelelahutustööstusest ilu valdkonnani välja. Missugune on suhtlemine selles keskkonnas ettevõtete, tarbijate ja toodete vahel? Lihtne käsiraamat, mis tutvustab metaversumit, selle toimimist ja võimalusi on Metaverse simplified : simplified guide for understanding future economy, decentralization, cryptocurrency, NFTs, blockchains, gaming, art, digital assets and virtual worlds Samuti uuritakse siin, et miks on hakanud metaversum saama nii palju tähelepanu ning samuti analüüsitakse selle rolli tulevikus.

Understanding the Metaverse : A Business and Ethical Guide (e-raamat) Aspekt, mida see raamat võrreldes eelnevatega lisab, on vaatenurk sellele, milline on metaversumi mõju inimesele ja ühiskonnale – kes vastutab seal juhtuva eest ja mis on selle tulemus. Arutletakse ka turvalisuse ja ohtude üle. Kas kuritegusid metaversumis koheldakse samamoodi kui kuritegusid pärismaailmas? The Valuation of Digital Intangibles : Technology, Marketing, and the Metaverse (e-raamat) – see on põhjalik ja mitmekülgne, rohkem kui 800-leheküljeline raamat, mis uurib ja seob mitmeid teemasid. Selles ühendatakse uuenduslikult traditsiooniliste immateriaalsete varade klassikalised aspektid (nagu patendid või kaubamärgid) trendikate mittemateriaalsete varade ja protsessidega (nagu suurandmed, asjade internet, tehisintellekt, plokiahelad, sotsiaalvõrgustikud jne). Ei puudu ka startupide ja FinTech ettevõtete käsitlus. The cyber meta-reality : beyond the metaverse (e-raamat) võtab kokku selle teema filosoofilisemast ja samas ka füüsikalisemast aspektist, kaasates terminid multiversum, metareaalsus, küberruum, tumeveeb, metafüüsika, nanotehnoloogia ja paljud muud. Lugeja hoopis teise reaalsusesse viiv raamat, pakub samas ka lihtsaid ja praktilisi terminite selgitusi. 

Rohkelt informatsiooni pakub ka Maailma Majandusfoorumi metaversumi teemaleht  

Milline on tuleviku internet? Mis on metaversum? Kuula sisukat ja mitmekülgset arutelu Arvamusfestivalilt 

Foto: Pixabay